neuscorrectie

neuscorrectie: 10 praktische tips & nuttige informatie

Wanneer neuscorrectie

Veel mensen overwegen een neuscorrectie, maar het is lang niet altijd een goed idee om werkelijk een correctie te nemen. Wanneer is een neuscorrectie geschikt?  

Gezondheidsproblemen

Wanneer je gezondheidsproblemen hebt, zoals ademhalingsproblemen of een geboorteafwijking, dan kan een neuscorrectie uitkomst bieden. Het is ook belangrijk om een goede gezondheid te hebben. Zowel lichamelijk als psychisch. Dit omdat een neuscorrectie niet de makkelijkste behandeling is.  

Onzekerheid

Sommige mensen zijn onzeker over hun neus, bijvoorbeeld omdat ze jaren gepest werden met hun neus. Een neuscorrectie zou dit soort onzekerheden weg kunnen halen en iemand meer zelfvertrouwen kunnen geven.  

Wanneer geen neuscorrectie?

Heel veel mensen denken dat een neuscorrectie je een prachtige neus geeft en hebben een vertekend beeld van de ingreep. Het is dan ook belangrijk om goed over je verwachtingen te praten met de chirurg, zodat je weet of je verwachtingen realistisch zijn. Zo niet, dan kun je beter geen neuscorrectie nemen, omdat je toch teleurgesteld zult zijn over het eindresultaat. 

Complicaties

Bij een neuscorrectie is de kans op complicaties na de operatie klein. Zeker wanneer de correctie door een gekwalificeerde plastisch chirurg wordt uitgevoerd is er een kleine kans op complicaties. De meest voorkomende complicaties zijn bloedingen en infecties. De kans op dit laatste is echter vrij zeldzaam.  

Bloedingen

Het is mogelijk dat er na de operatie kleine adertjes springen. Hierdoor zijn er minieme rode vlekjes te zien. Dit kan permanent zijn. In enkele gevallen kan er tijdens de operatie een grotere ader geraakt worden en dit zal dan resulteren in een blauw oog. Dit trekt met tien dagen weer weg.  

Littekenvorming

Als de neuscorrectie aan de binnenkant wordt uitgevoerd, zal er geen sprake zijn van zichtbare littekenvorming. Wel kunnen er hele kleine littekens zichtbaar zijn als de neuscorrectie aan de buitenkant of aan de neusvleugels plaatsvindt.  

Teleurstellingen

Het kan voorkomen dat je na een neuscorrectie teleurgesteld bent, doordat je andere verwachtingen had. Het is dan ook belangrijk dat je je verwachtingspatroon afstemt op de mogelijkheden. Wees niet teleurgesteld wanneer bekenden nauwelijks verschil zien. Vaak gaat het bij een neuscorrectie om kleine aanpassingen en wanneer bekenden nauwelijks verschil zien, betekent het dat je neus er natuurlijk uit ziet.

Functioneren van neus

De tampons die er aan het einde van de operatie ingestopt worden, kunnen na een dag of vijf worden verwijderd door een arts of verpleegkundige. Hierna kun je ook weer door je neus ademhalen en functioneert je neus weer. Toch moet je de eerste twee weken rustig aan doen en zeker geen activiteiten ondernemen waardoor de bloeddruk kan stijgen. Zwaar werk of sport mag je pas na zo’n drie à vier weken weer oppakken.  

Gevoel

Na de operatie zal de neus gezwollen zijn en een kleine zwelling kan pas na een aantal maanden wegtrekken. Ook voelt de neus vaak hard en stijf en het is mogelijk dat je er geen gevoel in hebt. Geleidelijk aan zal het gevoel in de neus weer terugkomen.  

Voorzichtig

In de twee maanden na de operatie moet je nog altijd voorzichtig zijn met je neus. Wrijf er niet over en pas op dat je je neus niet stoot. Het is ook belangrijk om uit de zon te blijven. Ook met cosmetica en het wassen van je gezicht moet je oppassen. Wanneer je lenzen draagt, kun je deze na de operatie weer dragen. Een bril zal echter zo’n 6 à 7 weken aan je gezicht vastgetapet moeten worden.

Gesprek met chirurg

Wil je doorzetten en echt een neuscorrectie ondergaan? Dan zul je al snel te maken krijgen met het eerste gesprek met een chirurg. Hier krijg je alle antwoorden op de vragen die je hebt en krijg je de nodige informatie.  

Wees duidelijk

Geef duidelijk aan wat je verwachtingen zijn en wat je ongeveer wilt. De chirurg kan dan aangeven wat mogelijk is en zal hierbij ook rekening houden met de vorm van je gezicht. Een neus moet natuurlijk wel bij je passen.  

Stel vragen

Schroom je niet om vragen te stellen. Stel zoveel mogelijk vragen. Hoe zit het met de ingreep? Het herstel en eventuele risico’s? Je wilt weten waar je aan toe bent en wat je zoal kunt verwachten. Zorg ook dat je folders meekrijgt of andere informatie die op papier staat, zodat je dit nog rustig kunt doornemen. Eventueel kun je ook een lijst met vragen maken, zodat je zeker weet niks te vergeten.  

Neem iemand mee

Het is verstandig om iemand mee te nemen tijdens het eerste gesprek met de chirurg. Vaak wordt er vele informatie gegeven en het is moeilijk dit allemaal te onthouden. Ook kan iemand anders wellicht vragen stellen waar je zelf niet aan gedacht had. 

Het herstel

Na de neuscorrectie komt er een periode van herstel. Dit is geen prettige periode en wordt door veel mensen onderschat.  

Opgezwollen

De eerste 48 uur na de ingreep zul je een opgezwollen neus en ook vaak opgezwollen en blauwe onderoogleden. Soms kan het zelfs lijken alsof de blauwe plekken alleen maar erger worden en in sommige gevallen duurt dit zelfs langer dan 48 uur. Sommige minder zichtbare zwellingen kunnen zelfs maanden aanhouden.  

Bloed

De eerste dagen kan het zijn dat je last van bloedingen hebt. Dit is normaal en doorgaans niets om je zorgen over te maken. Wanneer het echter om heftige bloedingen gaat, doe je er verstandig aan om contact op te nemen met de chirurg.  

Pijn

De pijn tijdens en na een ingreep valt in het algemeen heel erg mee. Toch kunnen mensen vooral veel hinder ondervinden, vooral door de zwellingen. Ook kan het hinderlijk zijn dat men in het begin geen adem door de neus kan halen.  

Bezoek bij de chirurg

Na ongeveer vijf dagen zul je terug moeten komen bij de chirurg. De tampons die in je neusgaten zitten worden eruit gehaald, waardoor het ademhalen makkelijker gaat. Na ongeveer vier weken zal het gips weggehaald worden.  

Raadpleeg de chirurg bij twijfel

Heb je twijfels tijdens je herstel? Raadpleeg dan je chirurg. Voorkom onnodige complicaties en let altijd heel goed op. Luister naar je gevoel en stel altijd vragen indien iets onduidelijk is.

De ingreep

Hoe verloopt de ingreep van een neuscorrectie eigenlijk? Wat komt er zoal bij kijken en wat kun je verwachten?  

Hoe lang duurt de ingreep?

De ingreep van een neuscorrectie duurt doorgaans tussen de twee en drie uur. Dit kan afwijken, bijvoorbeeld wanneer de operatie niet goed verloopt of wanneer er iets speciaals moet gebeuren.  

Wat gebeurt er tijdens de ingreep?

Meestal wordt de huid van de neus weggehaald en van de beenderen wordt het resultaat gemaakt dat men wenst. De manier waarop dit wordt gedaan is per chirurg afhankelijk en kan ook per behandeling erg verschillen. Vaak wordt de huid losgesneden aan de binnenkant van de neus, bij de neusvleugels. Dit om littekens te voorkomen. Er zijn echter ook andere manieren om de huid los te snijden. De chirurg zal per situatie bepalen wat het beste is.  

Neus spalken

Na de behandeling wordt de neus meestal gespalkt, zodat alles precies zal groeien zoals de bedoeling is. Er zijn verschillende manieren om te spalken, bijvoorbeeld een houten spalk op de neus zelf of plastic spalkjes in de neusgaten. Ook dit is volledig afhankelijk van de ingreep.

Kosten van correctie

Hoe duur is een neuscorrectie? En wordt het wel vergoed door je verzekering? Dit zijn geen makkelijke vragen, maar een richtlijn kan al handig zijn.  

Wat kost een neuscorrectie?

Een neuscorrectie kost gemiddeld 3000 euro. De kosten zijn echter wel heel erg afhankelijk van de ingreep. Een ingewikkelde ingreep kost natuurlijk meer dan een simpelere ingreep. Hier moet dus wel rekening mee gehouden worden.  

Wordt het vergoed bij de verzekering?

In de meeste gevallen zal een verzekering een neuscorrectie niet vergoeden. Wanneer je de neuscorrectie om gezondheidsredenen laat doen, is de kans wel aanwezig dat dit vergoed kan worden bij een verzekering. Dit is echter wel heel erg afhankelijk van de aanvullende verzekering die je hebt. Neem altijd contact op met je verzekeraar voor informatie. Het scheelt natuurlijk een hoop geld wanneer je verzekering de ingreep dekt. 

Het resultaat

Het resultaat van je neuscorrectie is niet direct te zien. Er zullen zwellingen optreden en ook ontstaan er blauwe plekken. Het komt voor dat men na een neuscorrectie een beetje depressief wordt hierdoor. Toch is het belangrijk om te onthouden dat de zwellingen en blauwe plekken wegtrekken en dan zal het er beter uit zien. Na een week of twee zijn de zichtbare sporen van de neuscorrectie weg. Doordat kleine zwellingen aan het puntje van de neus pas na maanden weg kunnen trekken, is het mogelijk dat het definitieve resultaat van de correctie pas na een jaar te zien is.  

Nabehandeling

In enkele gevallen komt het voor dat er na de neuscorrectie een tweede ingreep moet plaatsvinden. Het gaat hierbij dan om het aanpassen van kleine vervormingen. Ook is het mogelijk dat je onregelmatigheden voelt bij de neusrug. Als deze onregelmatigheden zichtbaar zijn, is er een tweede ingreep nodig.  

Uiterlijk

Het kan zijn dat de neus anders is geworden dan je je had voorgesteld. Het is belangrijk dat je hiermee van tevoren rekening houdt en je een zo goed en realistisch mogelijk beeld vormt. Op deze manier voorkom je een teleurstelling. Het is ook mogelijk dat bekenden niet reageren zoals je had verwacht. Hou dan goed in gedachten waarom je de neuscorrectie graag wilde en probeer teleurstellingen te voorkomen.  

Verdoving

Bij een neuscorrectie kan er worden gekozen voor een plaatselijke verdoving of een volledige verdoving. Wat voor een soort verdoving men kiest is volledig afhankelijk van de behandeling. Ook kan er worden gekeken naar de voorkeuren van de patiënt of de arts.  

Plaatselijke verdoving

Bij een plaatselijke verdoving wordt alleen de neus verdoofd en kun je alles meemaken wat er gebeurt. Vaak krijgt de patiënt ook nog een kalmeringsmiddel. Een plaatselijke verdoving wordt doorgaans niet gedaan bij zware ingrepen, dan wordt er meestal voor een volledige verdoving gekozen.  

Volledige verdoving

Een volledige verdoving houdt in dat je tijdens de ingreep slaapt. Je maakt dus niet mee wat er gebeurt tijdens de ingreep.  

Keuze?

Afhankelijk van de behandeling heb je de keuze om een plaatselijke verdoving of een volledige verdoving te nemen. Wat je kiest is natuurlijk geheel aan jou. Sommige mensen vinden het prettiger om niet bewust mee te maken wat er tijdens de ingreep wordt gedaan. Anderen willen dit juist wel meemaken, omdat ze dan beter op de hoogte zijn van de ingreep. Denk goed na over je keuze, zodat je achteraf geen spijt krijgt. 

Voorbereiding

Is het eenmaal tijd voor de neuscorrectie? Dan zal de voorbereiding van start gaan. Wat komt hier zoal bij kijken?  

Instructies van de chirurg

Je zult instructies van je chirurg krijgen voor de ingreep. Zo moet je je waarschijnlijk aan een bepaald dieet houden en krijg je ook de instructies om tijdelijk niet te roken. Vlak voor de ingreep moet het gezicht goed gewassen worden, meestal met een speciale zeep. Zorg dat je al deze instructies opvolgt, zodat de ingreep gemakkelijker zal verlopen.  

Hulp uit de omgeving

Zorg dat je hulp krijgt uit je omgeving. Vind bijvoorbeeld iemand die je na de ingreep op kan halen en naar huis kan brengen. Ook kan het raadzaam zijn dat iemand je een beetje kan helpen de eerste dagen nadat je weer thuis bent. Waarschijnlijk zul je zelf weinig puf hebben om bijvoorbeeld voor het eten te zorgen. 

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over neuscorrectie

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!